Other News

Aayojan School of Architecture, Jaipur’s 1st Convocation Ceremony.

Aayojan School of Architecture, Jaipur’s 1st Convocation C...
read more

One additional mercy chance for B. Arch. 2007 enrolled students

One additional mercy chance for B. Arch. 2007 enrolled stude...
read more

Aayojan School of Architecture, Jaipur’s 1st Convocation Ceremony.

Aayojan School of Architecture, Jaipur’s 1st Convocation ...
read more

Open House for Masters in Architecture for Urban Design

Aayojan school of architecture, Jaipur hosted its first Open...
read more

Walk and Workshop for students on World Heritage Day

The students of First year Aayojan School of Architecture, J...
read more

Bamboo Construction

Students of 1st year design a bamboo structure within college campus to understand, space as per anthropometry, structure and properties of material.

A design problem was introduced to the 1st Year A students in which they had to design a shelter for two travellers. The students were asked to choose the site and material as per their adventure and local material available respectively. 

The Design development included site analysis, anthropometric studies, model making,and material exploration. One out of 45 designs was to be implemented on a 1:1 scale. That was intended to make the students understand the challenges, difficulties and differences that arise while execution.

Student Ankita Sharma’s design was selected to be implemented on 1:1 scale.The decision was taken based on structural complexity, material understanding, anthropometric study and aesthetics.Entire structure was erected in three days.These stages included activities like digging of soil, mixing of cement, sand and aggregates, tying of bamboosetc.

The structurebuiltis strong enough to take the load of 42 students present on the site. Area of the structure is 20 squares meter (5MX4M) and can accommodate around 20 people at a time. The structure is divided into two levels to create different spaces which were design based. Roof of the structure is covered with canvas, keeping in mind the climate of the place.This structure can be used as a relaxing and seating space and can also be used as a pavilion for spectators to view volleyball matches.

Design Faculty: Arundhati Sankhla, Radhika Gupta, Arjan Dev Singh, Kapil Sharma.